Med
Včelí Med
Med je viskózní sladká a lepkavá kapalina, kterou vytvářejí včely, případně jiné druhy hmyzu sběrem a zahušťováním sladkých šťáv - především nektaru květů.
Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí az větší části i spotřebuje řádově stovky kilogramů medu. Na přečkání zimy včelstvu stačí přibližně 1 kg na měsíc.
Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení.
Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza. Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14% - 18%. Pokud je obsah vody pod 18%, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus.
Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnožují osmofilné druhy kvasinek ( kvasí koncentrované roztoky cukrů - nad 50%), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, ale ne nutriční vlastnosti medu.
Rozborem pylů a výtrusů (rostlin) v neupraveném medu (melisopalynológia) se dají určit květy, z nichž byl sklizen. Protože včely přenášejí elektrostatický náboj a mohou přitahovat jiné částice, mohou se některé techniky melisopalynológie použít v oblasti environmentálních studií radioaktivních částic, prachu, nebo částicového znečištění.
Složení medu
Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíce od směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období, sezóny a jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg. Typické složení ukazuje tabulka:
Typické složení medu
Složka | Obsah |
---|---|
fruktóza | 38% |
glukóza | 31% |
sacharóza | 1% |
jiné sacharidy | 9% |
voda | 17% |
popel | 0,17% |
Prevence
Med není vždy zdravý. Protože je sbíraný z květů ve volné přírodě, jsou případy, kdy může být toxický. Rododendron (alpská růže) a azalka mají nektar, který je jedovatý pro lidi, ale včelám je neškodný. Tvar květu azalky však nedovoluje přístup včelám k nektaru. Během doby, v níž azalky kvetou, jsou obvykle přístupné pro včely i jiné květiny. Proto opravdu jedovatý med je nasbíraný zřídka.
Přesto med, kukuřičný sirup a jiná sladidla tvoří potenciální a akutní riziko pro kojence. Neškodné dospělým pro zralou osobní kyselost žaludku, botulinový výtrusy jsou často přítomné v prostředí a patří k několika bakteriím, které v medu přežijí. Protože žaludeční šťávy kojence nejsou dostatečně kyselé, konzumace medu je ideální způsob pro botulinový výtrusy jako začít růst a produkovat dostatečné množství botulotoxinů k vyvolání botulismu u kojence.
Proto se nedoporučuje podávat med nebo jiná sladidla dětem mladším než 18 měsíců. Až když dítě začne přijímat pevnou stravu, začnou být žaludeční šťávy dost kyselé na prevenci růstu spór (výtrusů).